Food BOM – Hollandse Hap BOM 3

Donut block, machine appliqué and free motion embroidery, trimmed to size

Click here to go straight to English

Oktober staat natuurlijk in het teken van de roze lintjes (Pink Ribbon). Om daar in de Food BOM’s bij aan te sluiten een blokje met roze erin, de Donut-met-glazuur. En de Hollandse Hap is dan iets hartiger, het Dropje.

De Donut kun je op twee manieren maken met behulp van Karen Kay Buckley’s Perfect Circles®:

1. Je kunt het gat in de donut maken door een rondje van achtergrondstof midden op de 2 inch roze cirkel te appliqueren. Als je een charm gebruikt voor de achtergrond lukt dat als je de donut zover mogelijk in een hoek plaatst. (Denk aan de naadtoeslag!). Je kunt dan van de tegenoverliggende hoek genoeg stof afknippen voor de middelste cirkel.

2. Je kunt een gat knippen in het midden van de 2 inch cirkel. Dat laatste heb ik gedaan. Het viel mij op dat het gat in de plastic mal zo’n beetje de juiste maat had voor de donut. Nadat ik mijn roze cirkel op de gebruikelijke manier had gemaakt heb ik met de mal in de cirkel, een gat geknipt in het midden, waarbij ik een smalle naadtoeslag overliet. Die heb ik vervolgens dwars ingeknipt, tot bijna aan de rand van het malletje. Met mijn kwastje met strijkspray heb ik de stukjes naadtoeslag vochtig gemaakt en naar binnen gevouwen. Misschien kun je de naadtoeslag in model strijken, maar ik heb gewoon een vinger in het gat gestoken (van de voorkant naar de achterkant) totdat de stof droog was.

Deze keer heb ik mijn cirkel met speciale uitwasbare lijm voor appliqué op de achtergrond geplakt. Ik heb er speciaal op gelet alle stukjes naadtoeslag rondom het gat goed naar binnen te plakken. Daarna heb ik, net zoals de vorige keer, de randen van de cirkel vastgezet met een smalle zigzagsteek en onzichtbaar naaigaren. Deze keer heb ik een onopvallende kleur garen (zachtgeel) in het spoeltje gebruikt.

Het netjes zigzaggen van zo’n cirkeltje vind ik nog lastig. Ik heb mijn naaimachine op de langzaamste stand laten naaien, omdat je elke 2 à 4 steken het voetje moet optillen om de stof bij te draaien.

Na het naaien heb ik het freezer paper patroon op de  achtergrond gestreken voor het borduren. Dat heb ik hetzelfde gedaan als de vorige keer, alleen iets dikker (meer steken over elkaar heen).

Ik was blij dat ik vorige keer zo slim was geweest om de gebruikte naaimachine-instellingen voor het naaien en borduren op mijn iPod Touch te noteren. Voordat ik die had kladderde ik dit soort dingen op briefjes die ik vervolgens niet kon vinden als ik ze weer nodig had.  Op je iPad of computer kan natuurlijk ook, maar die zijn minder handzaam. De iPod sjouw ik overal met me mee, dus ik heb altijd al mijn notities bij de hand.

Deze keer heb ik, na het borduren, maar voor het verwijderen van het FP, het blok op maat gesneden, een halve inch buiten de geprinte buitenlijn van het blok. Gebruik een oud mesje in je rolmes, anders is je goede mesje direct bot door het papier. 

En hieronder dan de patronen:

Alle eerdere pdf’s en de EQ7 bestanden vind je op mijn pagina met downloads, en ook in de voorgaande posts over deze BOM’s:

Eerste post over deze BOM’s 

https://stofgenoeg.wordpress.com/2011/08/28/saving-freezer-paper-when-printing-blocks-for-the-food-bom/ 

https://stofgenoeg.wordpress.com/2011/09/01/food-bom-hollandse-hap-bom-2/ 

https://stofgenoeg.wordpress.com/2011/09/07/what-i-learned-doing-my-very-first-applique/

XXX Anneke

ENGLISH

 

October is of course Pink Ribbon month. To remain in style with the Food BOM, I picked a block with pink in it, the Frosted Donut.

October’s Dutch Delight is black Liquorice  (‘Drop’ in Dutch). Drop is an acquired taste, I read that you have to get used to the taste before the age of eleven, or else you will never like it, especially not the salty kind. They’re my favorite! Even when I am nauseous with drop, I keep on eating it as long as there is still drop left. (This is ‘normal’, because drop is very addictive). Drop is consumed in large quantities by the Dutch but you have to be careful with it. Women who are addicted to the black chewy sweets, and eat more than a pound a day, (probably not that uncommon as you may think) can become (temporarily) infertile! Now there is a contraceptive you’re not likely to forget to take :-). Too bad it can raise your blood pressure dangerously. (Dropping dead, also very effective contraception).

Anyway, from cancer, addiction and death, back to machine appliqué and free motion embroidery. I will tell you about making the donut. Using Karen Kay Buckley’s Perfect Circles®, you can make it in two ways:

1. You can make a 2 inch pink circle, with a smaller circle of background fabric appliquéd on top in the middle. If you are using a charm square for background fabric, you can still do this. Place the pink circle as far as possible in one corner (Add a seam allowance!). You will then have room in the opposite corner to cut out the fabric for the center circle.

2. You can cut a hole in the 2 inch circle. That’s what I did. I noticed the hole in the 2 inch circle template was about the size of the donut hole. So, after preparing the circle as usual, I left the template in, and cut a hole out of the center, leaving a narrow seam allowance. Then I made small snips across the seam allowance, almost up to the edge of the template. Next, with my brush and sizing, I painted the pieces of seam allowance and folded them in. You can probably iron the seam allowance to the inside, but I just stuck my finger in the hole (from from to back) until the fabric had dried. This time I glued my circle to the background before appliquéing. I carefully glued down the pieces of center seam allowance, away from the hole.

After that I machine appliquéd just like last time, with invisible thread and a narrow zig zag stitch, but with a more neutral color bobbin thread (pale yellow).

I find it tricky to sew around a small circle neatly. I sewed at minimum speed, because you have to lift the presser foot every 2 – 4 stitches, to adjust the fabric.

After sewing, I ironed the freezer paper pattern to the back, for embroidering. I did that the same way as before, only with stitching a bit more dense.

I was glad I was smart enough to note all my machine settings on my iPod Touch last time. Normally I just scribble these things on loose papers, usually meaning I can’t find my notes when I need them. You could of course record everything on your iPad or computer, but they are not quite so handy. I take my iPod with me everywhere I go, so I will always have all my notes at hand.

This time, after finishing the embroidery, but before removing the FP, I trimmed the block to size. I cut a quarter inch outside the printed block outline. Use an old blade in your rotary cutter, or your good blade will instantly be dull because of cutting through paper. 

And now, the patterns:

Liquorice block

All previous pdf’s and the EQ7 files are on my Downloads Page, and in the links in previous posts about this BOM: 

my first post about these BOM‘s.

https://stofgenoeg.wordpress.com/2011/08/28/saving-freezer-paper-when-printing-blocks-for-the-food-bom/

https://stofgenoeg.wordpress.com/2011/09/01/food-bom-hollandse-hap-bom-2/

https://stofgenoeg.wordpress.com/2011/09/07/what-i-learned-doing-my-very-first-applique/

XXX Anneke

I love to hear what you think! Leave a response - Laat wat van je horen!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s