Variahex Quilt met Inklingo – deel 1 en overzicht

Quilt & Zo nr. 7 met de VariaHex quilt op de cover

Click here for an English version of this post

Alle afleveringen

Over de quilt

De VariaHex is ontworpen en gemaakt door Evy Verbeek, van het Quilterspalet in Den Haag. De blokken in de originele quilt hebben zijden van 2,5 inch, en elk patroon wordt voor 8 of 9 dezelfde, verschillend gekleurde blokken gebruikt. De originele blokken zijn gemaakt met de Engelse patchwork methode (EPP), waarbij je elk patroondeel naait over een papiertje. Omdat Inklingo belangrijke voordelen heeft t.o.v. EPP, (daar zal ik nog eens een aparte post aan wijden), raad ik je aan om deze quilt te maken met Inklingo.

3 inch blokken versus 2,5 inch blokken

Maar omdat (nog) niet alle benodigde patroondelen voor de 2,5 inch zeshoeken beschikbaar zijn in Inklingo kun je de VariaHex blokken makkelijker in een andere maat maken. Ik adviseer 3 inch. De benodigde patroondelen zijn ook allemaal beschikbaar voor zeshoeken met zijden van 1,5 inch of zelfs 1 inch, maar 3 inch biedt je de volgende opties:

 • Minder blokken maken voor dezelfde maat quilt
 • Afwisselen van samengestelde zeshoeken met zeshoeken uit een stuk, bijv. met ‘fussy cut’ lapjes.
 • Weglaten van de minst favoriete blokken (bijv. die met parallellogrammen, die niet kant-en-klaar in Inklingo beschikbaar zijn. Het gaat om blok 8, 11 en 17).
 • Meer variatiemogelijkheden door ook te spelen met zeshoeken, ruitjes en driehoekjes van 1 inch of 0,75 inch. Zie ook Tilde’s blog http://inklingosampler.blogspot.com/search/label/Hexagon

Aantallen en hoeveelheid stof

Als je de quilt maakt met 3 inch hexagons ben je al klaar met 110 blokken (i.p.v. 156) voor een quilt van ongeveer dezelfde afmetingen als het origineel.

Als je de quilt 11 rijen hoog maakt, van 10 blokken breed, wordt het middendeel 57,2 inch [145,3 cm.] hoog en 60 inch [152,4 cm.] breed. Dat is precies even breed als het origineel, en iets minder dan 1 inch hoger [origineel is 56,3 inch]. Dit is in beide gevallen zonder de onderste en bovenste rij geappliqueerde witte driehoekjes.

 • Als je alle 18 blokpatronen gebruikt, moet je elk 3 inch blok 6 keer maken, en twee blokken 7 keer.
 • Als je maar 15 blokpatronen gebruikt (de blokken zonder parallellogrammen), dan moet je elk blok 7 keer maken, en vijf blokken 8 keer.

Over de aantallen ‘setting driehoeken’, de witte driehoeken die de zeshoeken met elkaar verbinden: In de originele VariaHex quilt worden in elke horizontale rij van 12 blokken 24 witte driehoeken gebruikt, dat is totaal 13 x 24 = 312. Daar komen nog 12 ‘losse’ driehoeken bij aan de bovenkant en 12 aan de onderkant. Deze zijn geappliqueerd op de randen. Totaal maakt dat 336 driehoeken.

Als je 110 blokken maakt van 3 inch, heb je maar 11 x 20 = 220 driehoeken nodig in de rijen, plus eventueel nog 2 x 10 voor op de onderste en bovenste rand. Dat is totaal 240 driehoeken. Het maakt in tijd een enorm verschil of je 240 driehoeken zonder te meten uit één stof kunt printen met Inklingo, en dan in meerdere lagen tegelijk met het rolmes lossnijden, of dat je zoals bij EPP, er 312 moet afmeten, snijden, en om een papiertje moet rijgen! En dat is alleen nog maar de setting driehoeken!

De hoeveelheid (gewassen, voorgekrompen) stof die je dan nodig hebt voor 240 setting triangles is 147 cm. van 110 cm. breed. Daarvan kun je 27 vellen met elk 9 driehoeken printen, en dan heb je 3 driehoeken over. [Als je in yards rekent: 57,75 inch lang van 42 inch breed, dat is 1 yard + 21,75 inches, of ca. 1 5/8 yard].

Voor de blokken zijn in de VariaHex quilt ruim 250 verschillende stofjes gebruikt! Het is dus lastig om hiervoor een schatting van de hoeveelheden te geven. Maar ook voor Inklingo kun je goed restjes en kleine lapjes gebruiken.

Mijn tips in dat geval:

 • Snijd je freezer paper in een van de kleinere ‘custom sizes’ [aangepaste formaten] die in de collecties voor elk patroondeel gegeven worden, en print gelijk een stapeltje verschillende stoffen voor elk benodigd patroondeel. Begin daarmee je blokken samen te stellen. Later kun je dan nog kijken wat je precies moet ‘bijprinten’ om de quilt af te maken.
 • Ruil blokken of patroondelen met vriendinnen die ook de VariaHex maken. Je kunt dan met wat minder stoffen toch een heel gevarieerde quilt maken, en iets efficiënter printen (grotere hoeveelheden tegelijk).
 • Inklingo is heel geschikt voor groepsprojecten! Door Inklingo zijn alle patroondelen altijd exact even groot, ook van verschillende makers. Daardoor worden alle blokken accuraat en passen blokken door verschillende handen toch goed aan elkaar.

Benodigde patroondelen en collecties

De benodigde patroondelen voor de VariaHex blokken zijn ook beschikbaar in kleinere maten, voor miniatuurversies van de VariaHex, met zeshoekige blokken met zijden van 1,5 inch, of zelfs van maar 1 inch. Hieronder zie je een overzicht van beschikbare patroondelen voor verschillende blokmaten.

 • 3 inch = 7,62 cm.
 • 2,5 inch = 6,35 cm.
 • 1,5 inch = 3,81 cm.
 • 1 inch = 2,54 cm.
 • 0,5 inch = 1,27 cm.

Benodigde collecties voor 3 inch blokken:

Voor 2,5 inch blokken: de meeste patroondelen voor 2,5 inch blokken zijn (nog) niet beschikbaar in Inklingo. De delen die wel beschikbaar zijn zitten in:

Benodigde collectie voor 1,5 inch blokken:

Benodigde collecties voor 1 inch blokken:

 • Of: cd #1 (uitverkocht)

Of:

De VariaHex bekijken

Foto’s van VariaHex blokken kun je vinden via onderstaande links, of Google afbeeldingen ‘variahex’

Nabestellen van oude nummers van Quilt & Zo kan via sales@logipress.com, voor 6,50 euro plus verzendkosten.

In 2012 komt er een tentoonstelling van 20 mooie VariaHex quilts, te zien in op het quiltfestival in Groningen en op de Nadelwelt in Karlsruhe. Voor meer informatie: www.quiltfestival.nl en www.nadel-welt.de

Veel plezier met dit mooie project!

XXX Anneke

Advertisements

One comment on “Variahex Quilt met Inklingo – deel 1 en overzicht

 1. Pingback: 3 inch [7.6 cm] Pieced Hexagon Blocks | Stof genoeg

I love to hear what you think! Leave a response - Laat wat van je horen!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s