Food BOM – Hollandse Hap BOM 6

Finished Mozzarella Block - Mozzarella Blok Af

Click here to go straight to English

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik weet niet of iemand tussen de koude oliebollen, de rode vuurwerkdrab op straat, en op tv het Nieuwjaarsconcert uit Wenen en het skischansspringen vanuit Garmisch-Partenkirchen vandaag belangstelling heeft voor de januari-blokken van de Food BOM en de Hollandse Hap BOM, maar hier zijn ze, Mozzarella en Goudse Kaas. Kaas gaat er bij mij altijd nog wel in, dus vandaar dat dit na alle feestelijkheden van december op het menu staat.

Zoals je hebt kunnen zien in mijn post van gisteren heb ik alle blokjes nu af. Ik heb het Mozzarella blokje van dezelfde witte stof gemaakt als het gebakken ei. Het is vrij dichte witte stof, die niet zo erg doorschijnt. Maar om doorschijnen van de achtergrondstof helemaal te voorkomen heb je twee opties: 

  • Wegknippen van de achtergrondstof na het appliqueren. Dat wilde ik niet. Je houdt dan natuurlijk ook altijd nog een zichtbaar randje over.
  • Voeren van je appliqué patroondeel. Dat heb ik gedaan. Na het maken van het rondje met de plastic mal, heb ik in het rondje een extra cirkel van witte stof gelegd. Deze voeringcirkel heeft geen naadtoeslag, en past precies binnen de omgevouwen naadtoeslag van de bovenste cirkel. Deze cirkels heb ik samen geappliqueerd. Resultaat is dat het rondje iets dikker op de stof ligt, en niet doorschijnt. 

De patronen:

 

Gouda - Goudse, HH BOM

Alle eerdere pdf’s en de EQ7 bestanden vind je op mijn pagina met downloads, en ook in de voorgaande posts over deze BOM’s:

XXX Anneke

ENGLISH

Mozzarella Block backside - Achterkant Mozzarella Blok

Happy New Year!

I don’t know if anybody is interested in the January blocks for the Food BOM and the Dutch Delights BOM on New Year’s Day, but here they are. It’s Mozzarella and Gouda Cheese. These are on today’s menu, because I can always have more cheese, even after all the December festivities (Saint Nicholas Eve, my birthday, Christmas, which is two days in the Netherlands, my parent’s wedding anniversary and New Year’s Eve! Phew!).

As yesterday’s post shows, I have made all the blocks. I made the Mozzarella Block with the same white fabric as the Fried Egg. It is fairly thickly woven cotton, which does not show much of the underlying fabric. But to make sure the background does not shadow through the appliqué, you have two options:

  • Cut away the background fabric after appliquéing. I did not want to do that. And it always leaves a little edge of fabric behind the white which might still show.
  • Line the appliqué shape. That is what I did. After making the first white circle with the template, I put an extra circle inside it. This lining circle did not have a seam allowance, so it fit exactly in between the folded over seam allowance of the appliqué circle. I then appliquéd the two circles together. The result is that the circle lies a little thicker on the background, and the background does not shadow through.

The patterns:

Gouda - Goudse, HH BOM

All previous pdf’s and the EQ7 files are on my Downloads Page, and in the links in previous posts about this BOM: 

XXX Anneke

One comment on “Food BOM – Hollandse Hap BOM 6

I love to hear what you think! Leave a response - Laat wat van je horen!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s