Food BOM – Hollandse Hap BOM 10

Cookie Block finished

Click here to go straight to English

De blokken voor de maand mei zijn lekker bij de thee: Stroopwafel en Cookie [koekie]. Deze heb ik gekozen vanwege Koninginnedag. Daar hoort iets lekkers bij, en Cookie heeft een oranje achtergrond. En daarom publiceer ik deze keer niet op de eerste van de maand, maar op 30 april.

Stroopwafel Block

Ik ben dol op roomboterstroopwafels! Ik eet ze graag bij warme chocolademelk (die maak ik natuurlijk met een paar flinke brokken echte chocola, en niet met cacao). Een grote stroopwafel leg ik dan, net als Rik in deze video, bovenop de volle beker zodat hij lekker warm wordt. Maar een stuk of zes kleine roomboterstroopwafeltjes zo uit de zak vind ik ook heerlijk, hoor.

Ik bedenk ineens dat iemand ronde roostertjes op de markt zou moeten brengen om kleine stroopwafels ook op je kopje of beker te kunnen warmen! Ja! Ongelooflijk dat het nog niet bestaat… Misschien moet ik zelf maar een miniroomboterstroopwafelroostertjesfabriekje beginnen.

Maar goed, het blok naaien, dat is Andere Koek. Het Cookie blok heb ik weer op de bekende manier gemaakt (gesneden koek). Het enige dat nieuw is, is de decoratie.

In plaats van de rondjes (die rozijnen of stukjes chocolade moeten voorstellen) erop te appliqueren of borduren, heb ik er oude knoopjes opgenaaid. Lekker simpel. Hoewel, het was nog best lastig om ze er zo op te naaien dat het niet op een lachend gezichtje leek…

Want dat willen we natuurlijk niet, lachende gezichtjes!

De patronen vind je hier (scroll naar onderen op de pagina).

Fijne Koninginnedag!

XXX Annika

ENGLISH

Cookie Block back side

Cookie Block before embellishment

The blocks for May are good with a cup of tea: Cookie and Stroopwafel, a special Dutch cookie.

Stroopwafel Block

A stroopwafel is a thin double waffle with a filling of syrup, like soft caramel. I love the kind with real butter, and they are best when eaten warmed up. I do not prefer the fresh made stroopwafels, with the cookie parts crispy and the filling hot and runny. I think the sweet is overpowering that way, and the tastes of the cookie and the filling are not mixed into one.

stroopwafels the way I like them!

No, I want mine chewy and gooey, preferably with a mug of hot chocolate. (And of course I make that with large chunks of chocolate, not cocoa!) Large stroopwafels I put on top of the full mug, until it is warm, like Rik does in this English spoken video. But six or so small stroopwafels straight from the bag are delicious, too.

I suddenly feel someone should bring small round grates onto the market, so you can warm your Monkey sized stroopwafels on top of your cup or mug, too! Yes! It is amazing that they don’t exist yet… Maybe I should start a little mini-stroopwafel-grate production facility.

But anyway, making the block. I made the Cookie Block in the familiar way. The only thing new is the embellishment. 

Instead of embroidering or appliquéing the circles that make the raisins or chocolate chips, I sewed on reclaimed buttons. Easy peasy! Although, I found it tricky to sew them in such a way they did NOT make a smiling face…

No. Can’t have that, smiling faces!

You can find the patterns here (scroll to the bottom of the page).

XXX Annika

I love to hear what you think! Leave a response - Laat wat van je horen!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s